Što je nadutost?

Nadutost predstavlja poremećaj u radu probavnoga sustava. Taj poremećaj dovodi do porasta volumena plinova u crijevima, uzrokujući osjećaj punoće i rastezanja crijeva.

Nadutost se može javiti kod svakoga, bez obzira na dob, životne navike ili zdravstveno stanje. Iako nije ozbiljna bolest, osobe koje muči nadutost mogu se suočiti sa značajnom tjelesnom i psihološkom nelagodom.

Što je nadutost?

Nadutost je jedna od najčešćih tegoba s kojom se ljudi suočavaju. Napuhnut trbuh ne predstavlja samo tjelesnu nelagodu, nego može uzrokovati i značajnu psihološku nelagodu i stres. Osobe postaju svjesnije svoga tjelesnog izgleda, što može sprječavati njihovu interakciju s drugima.

Najčešći tjelesni simptomi nadutosti su:

kg

osjećaj težine

balon

osjećaj punoće i rastezanja u trbuhu

ucisk

osjećaj napetosti, pritiska pa čak i boli

bulgotanie

kruljenje i glasno pretakanje u trbuhu

Kako dijagnosticirati nadutost?

Nadutost može uzrokovati ne samo tjelesnu, nego i psihološku nelagodu.

Nadutost može uzrokovati ne samo tjelesnu, nego i psihološku nelagodu.

Nadutost često uzrokuje frustracije i nelagodu jer ograničava sposobnost slobodnog kretanja i djelovanja. Osobe koje muči nadutost i koje osjećaju nelagodu i pritisak u trbuhu, ne mogu se potpuno usredotočiti na važne stvari i svakodnevne aktivnosti.

Osjećaj punoće i rastezanja u trbuhu doprinosi osjećaju neugode u vlastitom tijelu. Porast veličine trbuha, do kojeg dolazi zbog pojačanog stvaranja plinova u njemu, može negativno utjecati na sliku koju osoba ima o vlastitom tjelesnom izgledu i pridonijeti osjećaju nesigurnosti dok se nadutost ne povuče.

Nadutost može uzrokovati i značajnu nelagodu u društvu. Osobe koje pate od nje, boje se da bi nadutost, popraćena kruljenjem i pretakanjem u trbuhu, mogla privući pozornost drugih. Pokušavajući izbjeći neugodne situacije, često se osjećaju nelagodno tijekom društvenih okupljanja.