» Mobile Version
Espumisan®... za nadutost

Dojenački grčevi

Grčevi se javljaju uglavnom kod dojenčadi pa se zovu «dojenački grčevi». Grčevi se obično javljaju navečer. Plač može biti popraćen napinjanjem trbušnih mišića, skupljanjem nožica, podizanjem glave, crvenjenjem lica i puštanjem vjetrova.

 

Značaj tih bolnih tegoba

Značaj tih bolnih tegoba

Dojenački grčevi čest su poremećaj koji se može javiti u ranim fazama djetetova života (i obično se javlja u dobi od nekoliko tjedana, a može trajati do 5 mjeseci). Javljaju se u 10-30% djece, a u 80% njih, prvi simptomi javljaju se već u drugom tjednu života.

 

Zašto djeca imaju grčeve?

Zašto djeca imaju grčeve?

Dojenački se grčevi manifestiraju kao razdražljivost, napadaji nemira i produljeno, glasno plakanje, kao i jasni simptomi koji upućuju na nelagodu u želucu (dijete povlači nožice prema trbuhu, koji je tvrd). Mnogi znanstvenici još istražuju uzroke ovoga problema. Nastanku grčeva pridonose: alergija na bjelančevine iz kravljeg mlijeka, nepodnošenje laktoze i ... stres između djeteta i njegovih roditelja.

 

Kako se riješiti dojenačkih grčeva?

Kako se riješiti dojenačkih grčeva?

Grčevi su privremena tegoba, koja se s vremenom povlači prirodnim putem. Ako se jave, roditelji mogu pokušati ublažiti djetetove simptome. Prvenstveno, moraju ostati smireni. Dijete koje plače potrebno je držati u naručju, zagrliti ili nositi. Masaža ili topli oblozi mogu smanjiti napetost u trbuhu i pridonijeti njegovom funkcioniranju. Dostupni su čajevi za opuštanje koji sadržavaju komorač ili kamilicu. Djetetu možete dati i oralne kapi koje sadržavaju simetikon, primjerice Espumisan® oralne kapi.

espumisan_3